Aku hanya hamba

SAYA juga seorang manusia...
Jika apa yang dipostkn bercanggah atau lari daripada kebenaran,
mohon diperbetulkan..
.

Asmaulhusna

Monday, January 31, 2011

...Itukah anda?...



Salah satu hadis akhir zaman yang ingin saya kongsikan:

Daripada
Abu Hurairah r.a. berkata:

Rasulullah
saw. bersabda,

"
Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni Neraka yang belum lagi aku melihat mereka.

Pertama
, golongan (penguasa) yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor Iembu yang digunakan untuk memukul orang.

Kedua, perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang, berlenggang­ lenggok waktu berjalan, menghayun-hayunkan bahu. Kepala mereka (sanggul di atas kepala mereka) bagaikan bonggol (goh) unta yang senget.

Kedua-dua
golongan ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga itu sudah tercium dari perjalanan yang sangat jauh daripadanya".

(H.R
. Muslim)

Siapa yang digambarkan golongan kedua?




p/s: hati-hati dengan pakaian yg kita!



Tuesday, January 18, 2011

...Rekaan yang x sebagus CiptaanNYA...




Dengan Nama Allah yang maha pemurah dan maha penyayang..


Begitu KetetapanNYA


syukur, syukur, alhamdulillah, subhanallah, itulah ungkapan berulang untuk saya pada hari..rasa bahagia, besarnya jiwa saya pada pagi ini selepas membaca 1 msj dr habib saya..


'morning! there's no class in this morning. lecture of dynamic retinoscope is postponed tomorrow 8-9.30am, lab 9.30-1. quiz's postponed after midsem'


1 msj ini ckup mengingatkan saya ttg ketetapan yang DIA telah berikan kepada hamba-hambaNYA..bgai nak terjatuh jantung saya bila baca mesej ini..


Cerita Bermula

pada hari sabtu lepas dlm pkul 10.00 pg, saya baru dpt jdual kuliah untuk minggu ni..(bg course saya jdual akan berubah2 setiap minggu dan jadulnya pula akan keluar by week..bkan by semester)..quiz aka test klinik teori jatuh pd hari selasa, hari ni la..jd terkejut monkey la jgak bcoz byk bnda yg akan berlaku this week tambah kena siapkan lambakan projek n assignment..jd dlm hati ni dh worried sbb hari ape la aku nak prepare utk test ni..


hari sabtu, penuh dengan kelas memandu dan siapkan assgnment binocular vision..ahad, sambung buat assignmnt dan pada malamnya ada hal yang menuntut sangat saya untuk turut serta dalam majlis tu sehingga pukul 3 pagi..


disebabkan pagi isnin x de kelas, pkul 7 pg saya perlu pergi kelas memandu..ptgnya, lepas asar pas abes kelas O.I siap sedia untuk ke ta'lim n iftar..dalam bas, baru smpat bkak note untuk test tu..huhu..dalam pkul 8 mlm, bertolaklah saya n 2 org akhwat ke sentul kerana 1 amanh dan tanggungjawab yang WAJIB dilaksanakan..moga Allah reda dengan kami pada malam tadi..niat hati memang nak minta x nak dtg ta'lim n nak mintak permission x nak g sentul, tp pikir2 balik, kalau saya x pergi, saya jadi manusia yang sangatttttt rugi...x pe la, InsyaAllah Allah tolong..just ikhlaskan niat, that's it..


oleh kerana terlalu mengantuk, selepas je tanggungjawab kami habis dalam pkul 3 pagi, pada awalnya bukakla note untuk dibaca, tp bbpe minit kemudian, note itu mula membaca saya dan akhirnya kepala rebah jua di tilam..huhu...


selepas berjamaah subuh, kelopak mata pun kembali tertutup...


7.30 pg td: alamak...test tghari nanti...bergegas trun cri teksi nak balik kolej...


8.00 pagi: tuk...tuk...tuk..pintu rumah diketuk puluhan kali..no my housemate didail byk kali..huhu aku nak masuk rumah tapi selak kt pintu x bukak..sape la ade dlm rumah ni.. jd dudukla bersila depan pintu rumah smabil bkak note.. 7 min kemudian, barula sorang housemate saya keluar dari bilik air untuk bkak selak pintu..oh patutla x dengar, dalam bilik air rupanya..


masuk je rumah capai baju untuk digosok...alamak 1 jam setengah lagi!! sempat x nak baca ni??


siap menggosok, mula la scan note ape yang patut...nak baca sumua mcm x sempat!!


tepat 8.45pg: deringan habib saya memecah kesibukan..dn msgnya seperti di atas..


alhamdulillah..syukur...itulah ketetapan dan pertolongan yang saya terima hari ini..DIA telah memberi lebih banyak masa untuk saya prepare untuk test ini..(untuk test ini kalau gagal kumpul mark bleh effect pngs n silap haribulan repeat year..oh tidak!!)

********************


Rekaan Kami x sebagus CiptaanNYA



Alhamdulillah selepas brainstorm sama2 ahli group course sy, dapat la menyiapkan 1 projek yang mana membuatkan kami berfikir panjang dn berserabut memikirkannya..projek untuk kali ini adalah membuat model eye berserta fungsi musle2 mata dan pergerakkannya..


first dpt projek ni, mengucap panjang saya..penciptaan mata oleh OUR CREATOR sampai hari ini saya x dpt bayangkan betapa miraclenya dan halusnya kejadian, inikan pula kena blajar buat model eye..





kalau nak ikutkan teori, inilah keadaan mata kita dan beserta otot-ototnya..untuk movement of eye, bkn mata tu gerak suka2 je tapi melibatkan 6 otot pada kedua-dua belah mata..
antaranya adalah, superior rectus, inferior rectus, lateral rectus, medial rectus, superior oblique dan inferior oblique



bola tenis dan bola mainan budak2 yang sudah dicat sebagai eyeball



6 otot yang memegang mata kita bersifat elastic, jadi kami pun mencari idea untuk mencari bahan yang bersifat elastic..hasil brainstorm, kami cari getah pinggang kain..pastu terus cat dengan warna merah..otot medial, superior, lateral, inferior rectus sudah siap dijahit pada eyeball..


cntoh eyeball yang dipegang dengan botol..botol diibaratkan eye globe..dan optic nerve kami cari besi spring buaian bayi untuk menjadikan model eye kami boleh bergerak kekanan, ke kiri, bawah, atas, dan intort dan extort..alhamdulillah, diberi ilham olehNYA untuk kami lebih mensyukuri nikmatNYA..

ni just susunan macam mana nak letakkan model eye tu nanti


ni bahagian atas view projek kami


alhamdulillah, gmbar ni 80% siap..x leh uploadkan yg 100%, nanti diciplak oleh org ramai..hehe..



apa yang saya ingin kongsikan dlm post ini, bukanla ingin menayang projek kami, tapi ingin membawa 1 mesej bahawa, ciptaan Allah ini sangat2 sempurna. walaupun kami telah menyiapkan projek kami tetapi ia tidak dapat berfungsi sebagaimana nikmat mata sebenar yang Allah berikan kepada kita..mata yang Allah anugerahkan untuk kita, boleh melihat segala-galanya penciptaanNYA tapi kami x mampu pun untuk berbuat seperti itu. untuk menyiapkan projek ini, baru lah saya sedar, siksanya nak draf rekaan tapi bagi Allah, ia sangat2 mudah.


jadi bagi rakan2 diluar sana, hargailah nikmat mata..gunakan dengan sebaiknya..jangan dipandang pula benda2 yang x sepatutnya..


Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat".

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya, kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak-budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. Dan janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertobatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.(24:30-31)



Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.(7:179)





12.00p.m (sepatutnya test klinik waktu ni) @PR



Wednesday, January 12, 2011

...BaHaGia...


ramai yang akan rasa pelik

tapi biarla..

asalkan aku tidak pelik padaNYA..

aku bahagia sekarang

kerana janjiNYA membuatkan aku

makin lebih membutuhkanNYA..



12.30 a.m @ PR


There was an error in this gadget