Aku hanya hamba

SAYA juga seorang manusia...
Jika apa yang dipostkn bercanggah atau lari daripada kebenaran,
mohon diperbetulkan..
.

Asmaulhusna

Saturday, October 31, 2009

INGAT ALLAH PLUS..PLUS..PLUS


dh semiggu ana rasa ana x write something kt blog kesayangan ana..inilah medium yg ana gna selain dr ym utk communicate with other people. klu tye ana psal muka buku atau bhse standard nye FACEBOOK..trus trang ana ckp ana penah sign up mse dlu2, tpi x thu gna n x penah add org..rsenye mcm waste my time..lgipun boyycott facebook..ana nk terminate facebook tpi x thu..sapee tahu t ajor ana ye..ym ke shoutmix ke pun bleh ajor ana..

ah, berbalik pd topik yg ana nk ckp..ana nk kongsi bape ayat klu bleh, insyaAllah..sesuai ngan hadis Rasulullah S.A.W, ballighu anni walau aayat..sampaikanlah kamu walaupun sepotong ayat..skrg ni, ana pecaye sumua u sdang menghadapi fasa exam. ana harap :-

-ble bkak bku tbal2, jgn lupa bkak ALQURAN
-bila studi smpai lewat malam plus lewat pagi, jgn lupe bgun QIAM
-ble asyik berkejar masa, jgn lupe utk solat jemaah
-sedang asyik menghafal shortnote wktu jln, jgn lpe basahkan bibir dengan ZIKRULLAH


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


x rugi pun, klu hati seseorg tu ingt Allah..sgt beruntung diri seseorg yg nak kenal Allah..sgt beruntung hati2 yg nak rindu Allah, sgt beruntung jika jiwa mngharap Allah dan sgt beruntung seseorg itu jika cita-cita nya hanya untuk Allah..alamak, cam lagu opick plak..lebih kurang..x pe kot..hihi

apa kelebihan org yang ingat Allah????

cube buka surah:

1) Al-Baqarah (2:152)

maka ingatlah kepada Aku, Aku pun akan ingat padamu( Allah akan limpahkan rahmat dan keampunan ) bersyukurlaah kepadaKu dan janganlah kamu ingkar kepadaKu.

2) Arra'd (13:28 )

hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang..

klu kta tgk ayat pertama, Allah cakap Allah akan ingat kita bila kita ingat Allah..subhanallah besar nikmat tuhh..dan ayat kedua yg sy kongsi, mmg btol ble kite ingat Allah, hati kita tenteram sangat..sape yg belum mencube, try la..

ana nak kongsi satu kate yg kta harus praktikkan dalam hidup..'klu kita nak bercakap dengan Allah, solatlah dan jika kita nak Allah bercakap nagn kita plak, bacalah Al-quran beserta makna..' InsyaAllah..

InsyaAllah untuk post yg akan dtg, ana akan bercakap( opss ana x leh ckp dlm blog tpi boleh menaip je) tentang tajuk:

'Dakwah no. 1, studi bukan no.2'
InsyaAllah....

Friday, October 23, 2009

Allah menegur pelbagai cara..

satu hari tu ana nk trun cafe..disbbkn dok floor4, so knalaa trun tgga sbb blok x de lif..msa trun tu, ntah ana rsa ana pelik, seronok terlebih tnpa sbab dan menyanyi lg ape ntah, bkn lg nasyid, bkn zikrullah..x ingt tjuk pe.. nyanyi tu bkn kuat smpai 1 blok dgor, ckup telinga ana yg mndgornyer..

tbe2 ketika mnuruni anak tgga smbil nyanyi lg x brfaedah tu, kaki ana tersadung dan ana hmpir tersembam ke depan..nasib baik x de org mase tu..mse nak tersembam tu mlut ana involuntary terus beristighfar..'astaghfirullahaladzim'..

ana termenung sejenak..ana marah kt dri ana, ana cakap dalam hati 'tu la tdi melalak lgu ntah ape, ble nk jtuh bru nak igt Allah. baru nk istighfar ' tbe2 ana teringat doa yg ana slalu sebut ' Ya Allah, jgn engkau biarkan aku lalai dari mengingatimu walau sesaat atau dengan kadar yg lbih kecil dr itu'..'Ya Allah, engkau jentiklah hati ini andai aku lalai dari mengingatimu..'

lepas tu ana rasa nak menangis pun ada..klu ana x trsdung, msti ana terus melalak lgu ntah ape2..x igt pun Allah..mungkin dengan cara tu Allah nak tegur ana agar mengingatinya..Terima kasih Allah..

p/s : jgn lupa utk igt Allah walaupun sesaat..

Wednesday, October 21, 2009

Lirik lagu best!!!

bpe2 hari ni ana dok layan beberapa lagu nasyid..so nak kongsi ngan antunna lirik lagu dia..lagu dia ana x pndai nak kongsi..lirik boleh la..

1) wali band-mari shalawat


Shalatullah salamullah, ‘ala Thaha Rasulillah
Shalatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah

Daripada kita pacaran
daripada kita berduaan
Nanti bakal di hasut setan

Awas jangan dekat-dekatan
Kitakan belum ada ikatan
Daripada dekat-dekatan
Mending kita shalawatan

Shalatullah salamullah, ‘ala Thaha Rasulillah
Shalatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah

Bukan aku tak suka padamu
Bukan aku tak mau denganmu
Tapi aku mau liat dulu
Setebal apa imanmu

Sudahlah engkau lupakan
Anggap saja kita ta’arufan
Sudahlah jangan kau pikirkan
Mending kita shalawatan

Shalatullah salamullah, ‘ala Thaha Rasulillah
Shalatullah salamullah, ‘ala Yasin Habibillah
Tawasalna bibismillah, wa bilhadi Rasulillah,
wa kulli mujahidin lillah, bi ahli badri, ya Allah

p/s: lagu ni mmg sesuai untuk memerli org couple..hehe

2) inteam-hamzah asadullah

Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakkan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.

Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa saidina hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.

Sudahkah puas hatimu Hendon,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.

p/s: lagu ni mmg mnyntuh hati..best n sedih sgt!!

3)wali band-tobat maksiat

dengarlah hai sobat
saat kau maksiat
dan kau bayangkan ajal mendekat
apa kan kau buat
kau takkan selamat
pasti dirimu habis dan tamat

bukan ku sok taat
sebelum terlambat
ayo sama-sama kita taubat
dunia sesaat
awas kau tersesat
ingatlah masih ada akhirat

astaghfirullahal'azim

ingat mati, ingat sakit
ingatlah saat kau sulit
ingat ingat hidup cuma satu kali

berapa dosa kau buat
berapa kali maksiat
ingat ingat sobat ingatlah akhirat

cepat ucap astaghfirullahal'azim

pandanglah ke sana
lihat yang disana
mereka yang terbaring di tanah
bukanlah mereka
pernah hidup juga
kita pun kan menyusul mereka


Thursday, October 15, 2009

EXAM final dtg lg!!! (sambungan)

CERITA 2

Cerita ni psal ketas exam gak, ketas exam fisiologi ana. tpi crta ni bkn berlaku pada hari yg sama(hari exam) sebaliknya sebulan slps tu..pada hari rabu 7/10..kelas fisiologi ana start pkul 9.00 pg, tpi pkul 9.00 pg, ana msih ada di cafe lg, tgh mkan...so hari tu ana msuk klas lmbt 10 min..msuk plak kt pntu blakang dan duduk tmpt paling belakang..tgh ana siap2 nk kluarkan bku, ana dgar lecturer dh marah, sebab dia pggil 1 no mtrk, tpi x de siape yg mengaku..dia pggl kali ketiga A1277_._. hah, mcm no mtrk ak..tpi x perasan sgt sbb kurang dengar. lecturer tu tye, sape pgang attendent class, chek kjap no mtrk sape.. tibe2 ada suara menyebut satu nama penuh siap berbinti lagi.

alamak...nama aku,,,,prof tu tye, sape org tu? mau tdak mau, ana angkat tgn.. prof tu kta berbuih dia pggil ana..
dia kta knapa x mgaku? ana jwb ana x berapa dgar, tpi masalahnye ana msuk lmbt kelas..huh..pas tu prof tu kte? dh x dgor knape x duduk kt depan..knape duduk di blakang? kn sy dh cakap sy x ske ruang di hadapan kosong..

"adusss, nape aku bleh dok blakang sdgkan aku tahu dia x ske org dok kt blkg"...gerutu hatiku...


kamu tahu apa masalah kamu??? ana geleng dr tmpt yg ana duduk. ana kna sound sbb ana ikat sumua ketas jawapan ana skli (3 ketas)..spatutnye asingkan sbb soalan lain, lecturer len yg akn tnda..sepatutnyer 3 ketas jwpn dimasukkan dalam bakul yg berbeza. ana dah ikat sekali, mknanya ana cuma masukkan dalam satu bakul je. puas sorang prof dlm yg subjek tu jgak cri ketas ana(sbb x dk dlm bakul dia)..dia igtkan pihak lcturer yg cicirkan. ana kna sound dlm dwn tu jgk dn didgari satu dewan dimana jmlahnye hmpir 300 org..byk..nasib diaorg x berapa perasan ana sbb tmpat yg ana duduk di atas dan di belakang sekali..

lpas ana kna sound tu, ana x mrah sbb ana kagum dengan lcturer tu kerana masa x jmpe ketas jwpn ana, lcturer x salahkan student sebaliknya salahkan diri sndiri..spatutnye dia boleh je bg mrkh kosong kt ana, tpi dia cri jge ketas tu sbb mgkn dia ykin student dia jwb soalan tu..sedih ana..disebabkan ana dan bape org lg, sumua studen masih x dpt lg rsult midsem smapi skrg untuk paper fisiologi..

sebenarnya bile kte kna marah dan d tgur seseorang, pkir positif..bg ana bkan tguran tu dtg dr manusia ttapi teguran tu dtg dr Allah sebenarnya. Allah nk tgur kta ttapi mengikut cara yg dia kehendaki...so, jgn merungut ble de org marah kte, tgur kte, sbnrnye Allah nak kte sntiasa menjadi manusia yg slalu memperbaiki diri ke arah kebaikan...

PENGAJARAN

1) tepati waktu kelas
2) dlam kelas kena fokus
3) jgn duduk di belakang skali dlam kuliah
4) dengar arahan btol2 dlm exam nnti

HAHHH, exam final datang lagi!!!

Ptg ni tegerak rasenye nak kongsi something dgn antunna. x de pape pun, ana ska kongsi pengalaman ana untuk dijadikan pengajaran. sempena dengan mood exam final skrg ni ana nak kongsi 2 cerita tentang pengalaman ana dalam blog ni....

CERITA PERTAMA


pengalaman pertama ni waktu ana exam midsem paper anatomi masa awal ramadhan dlu klu ana x lupe la. ceritanye begini, hari tu cuma ana x tulis nama pada ketas soalan...malasss..alasannyelah...hehe..tapi ketas sblumnye ana tulis..cuma ari tu je, dn pristiwa ari tu membuatkan ana akan igt selama-lamanya.
kebetulan pula ari tu bla penjaga exam bilang sumua ketas soalan, x ckup satu...dan ada tujuh org coarsemate ana yang x tulis nama sperti ana dalam ketas soalan. ktaorang mmg dharamkan untuk bawak kluar ketas soalan dalam dewan exam..ntah manusia mana yg seludup bwk kluar ketas tu ntah ar..sbnrnyer subjek len ok je sbb just ketas soalan bkn ketas jawapan..tapi dsbbkn lecturer yg ajar anatomi strict dan garang giler, membuatkan perkara itu brlnjutan..slah seorang yg jdik mgsanya ANAlah orgnya. kita 7 org disuspek bwk keluar ketas soalan.

nak jadikan cerita lagi, pas exam anatomi tu ana trus naik bas utk ke fakulti(faks). exam ktaorg kt kolej kediaman jer. agak jauh gak ler dari kolej ke fakulti..pas exam tu, ana angkat beg tros nek bas utk ke sana sbb ana kna bank in duit utk kakak.

tgh tekan no pin akaun kakak ana, ana dpt call dri coursemate ana..bkannyer sorang yg call, 2@3 org gak call, sbb diaorang ckp Dr. yg garang tu cari ana sebab paper ana ade masalah( x tulis nama je). diaorg soh balik sekarang tu jgak..ana cuak giler ar..terbantut tkan no pin tu..pas dpt call tu ana troskan gak hajat ana nak masukkan duit..terketar2 jari ana tkan no pin..

dalam fikiran ana, cuma ada satu je, camne nak balik dgn cepat ke kolej. dok tengah pkir2 bende tu, smbil nak lintas jalan masuk faks (faks ktaorg x de mesin atm, so kne ler ke seberang jalan depan faks utk bank in@out) tibe2...

ada sebijik motor berenti btol2 tepi kaki ana dlm keadaan tkut..ana tersentak..huh, alhamdulilah nyawa aku msih panjang..ana ckp dlm hati. nasib baik penunggang moto tu smpt brek. klu x??? x thulah..
penunggang tu dhlah lelaki muda, malu pun ada.. dia smpat pesan, " dik, klu nak lintas jln tgk dlu kiri kanan" hah, ana malu dn msih dlm keadaan terkejut tros jln cpat2 utk amek bas..tpi malangnyer shuttle bas tu pkul 1200 tghari sdngkn masa tu bru pkul 1130pg..so nak blik cpat dgn segera pnye psal, ana pergi merayu kt driver bas tu soh jln skrg bas tu..so apa lg??? ana kne mrah le pas tu..

ana x thu dh nk wt cmne, dlm hati ana kta, mampuslah aku dgn dr Hawa..tpi x lpe jge utk doa pd Allah spye trlpas dri bala tu. tibe2 ana dpt 1 idea..amek teksi!!! ana pun tros amek teksi..pas tu nak tau apa jdi??? ana trkandas dkt jln sbb jam..hah tidakk!!! masa dlm teksi, coarsemate ana call x hnti2..apa tidaknya bkan 7 org je kne pggil, satu kelas kne. dh la klas ana ade 42 org..bygknlah..20 min kmudian ana pun smpai kt kolej tmpt ktaorang amek exam..6 org yg kne pggil dh ade dlm dwn, coarsemate ana yg len tggu diluar. diaorg terlepas ler sbb diaorg tulis nama pd ketas soalan diaorg. ana jln utk msuk ke dwn dgn mke yg penuh api kemarahan..sbb asyik kna marah n hmpir nyawa hilang..nak senyum dh x leh, klu syum dh rase hodoh..

smpai dlam dewan, nasib baik dr hawa x der..ktaorg kne tye, sape yg bwk kluar soalan disuruh mengaku sgera..ana brsumpah, mmg ana x buat, ana pasti ana dh letak dlm raga yg dsediakan tu..ana memang x suke, ble ana x buat org tuduh kta buat..ana mmg ckup pntang..pastu dgn kemarahan yg bersisa, ana ckp dengan lantang, knapa x bgi kitaorang je tgk ketas soalan tu, ktaorang msih cam lg ketas ktaorang yg buat tdi..pengawas yg ada dlm dewan tu x bg ana sentuh..ana yakin ketas soalan ana ada kt ctu..ana just nak chek je..

pastu badan ktaorg bertujuh kna periksa, blik digeledah..hah, tension gler..sblm smpt geledh bilik ana, pengawas yg nk geledah blik ana tu dpt call dr dwan, diaorg ckp ketas tu dh jmpe..dh ade bdak mengaku..alhmdulillah la kan..tbkti kta x berslah..itulah hikmat ramadhan. Allah menolong dn memperkenankan doa org yg berpuasa dan teraniaya. ana x marah kt bdk tu, tpi ana marah dkat diri sbb bersikap careless dn ignore perkara2 kecil sprti ini. itulah pengalaman ana ketika fisrt exam dekat u.

PENGAJARANNYE UTK PREPARERATION EXAM!!

1) tulis nama pada ketas soalan, jawapan dan lain2 lg
2) jgn pegi mane2 slps abes exam..haha
3) lintas jln berhati2
4) kawal kemarahan
5) jgn cube sludup ketas soalan keluar


There was an error in this gadget