Aku hanya hamba

SAYA juga seorang manusia...
Jika apa yang dipostkn bercanggah atau lari daripada kebenaran,
mohon diperbetulkan..
.

Asmaulhusna

Thursday, July 22, 2010

...corat-coret sem bru...


bismillahirrahmanirrahim...

dlm x sedar, dh 2 bulan lebih skit, teratak ni x terusik..al-maklumla, masa cuti ritu kt umah x de tenet tmbh2 tggal kt luar kolej sem ni..alhamdulillah hampir 2 minggu sem baru dh buka tirai dan seperti biasa, gas o2 masih lagi berada dalam bloodstream dan part2 yg lain utk menggerakkan jasad ini..baru malam ni jga, bru dapat mengepos something kt blog ni setelah hampir tertungging yg bukan setakat 'tungging terbalik' tapi dah tungging tergolek-golek disebabkan ke'pack'an jadual kuliah mggu lepas..

klu nk ikutkn, sem ni, total subjek yg perlu diambil adalah 28 jam kredit..mcm x pecaya pun ade sbb kna amek byk mcm tu..lecturer kt jbtan pun terkejut smpaikan dia ckp 'org gila pun x amek mcm tu'..tapi x pe lar..semua ni, ade hikmahnya..

mmg rasa berat otak ni nk hadam tpi, mohon doakan dr shbt sekalian, wlaupun ke'pack'an jdual ni, hrap2tugas2 ku sbg khalifah Allah di muka bumi ni x ditinggalkan sama sekali,insyaAllah..

sem ni, byk bnde nk kna buat,

-presentation by topic utk ocular physiology (kita yg bg lecture, lecturer plak yg dengar..pelik kn!!)..slide x leh ciplak yg senior pye..klu x demerit markah exam

-dh mula start klinik..(klu kita x thu procedure untuk buat klinik ari tu, haruslah bersiap sedia utk ditengking oleh lcturer, haha)..kemarin nyaris kena tengking sbb dtg lewat n berlaku kecelaruan jdual..sepatutnya sy masuk pkul 11..tp sy x dpt info bahawa wktu sudah tukar n klinik start pkul 8a.m n info tu sy tawu pkul 7.50 pg dr msg yg sy terima..gelabah beruk la jwbnya..pkul 8 bru nk gerak gi fakulti, jln kaki..tambah2 ujan lebat plak pg tu..dlm hati hnya dpt merintih dn brdoa, agar pgi tu x mnjadi hari yg paling menakutkan dlm hidup.. alhamdulillah, sy tibe tepat pkul 8.10 dgn stokin basah kuyup, lab kot putih disarung dgn kedut seribu (x smpat nk iron), pentorch jtuh dr tgn (mujur x rosak, klu x?.....haha)..syukur sgt2, sbb time sy smpai tu, lecturer tu keluar g mana ntah..cma ada demonstator yg sedang bg taklimat...de moral of dis story is...kna selalu alert, selalu kna bersedia n jgn g lewat ke kuliah!!!! ingat!!!

-kokurikulum ujung miggu

-quiz dan ujian selanjar klinik 4 hampir stiap 3 minggu..n la, bla, bla

************

sibuk menyebabkn amar makruf nahi mungkar diabaikan..relevenkah?

klu sekarang status kita sbg pelajar memang x dinafikan, kita memang sibuk..sibuk dgn jdual kelas, sibuk dgn assignment, meeting, discussion dan sewaktu dengannya..sy thu rmai yg ingin melakukan kebaikan tetapi hasrat mereka terpaksa ditangguhkan disebabkan keterbatasan waktu..

shbt sekalian, adakah amar makruf nahi mungkar (amnm) kita bru nk buat selepas kita grad? selepas kita kerja? ataupun selepas kita kahwin?

bagaimana klu kita mati sblum kita nk buat kebaikan? mana bekalan kita utk kita bawa ke kubur tambah2 pula byk tampung-tampung pada amal kita? CUKUP bersediakh kita dengan pertyaan MUNKAR DAN NAKIR?

jdi kesibukkan kita bkanlah sbg penghalang bg melaksanakan a.m.n.m..crilah masa, insyaAllah diberi kesempatan..igtlah shbtku, klu kita x de mase, Allah akan uji kita dgn masa..Allah nk lihat mcm mna kita manage kehidupan kita sekaligus menilai pengorbanan dan keikhlasan kita..

sekian....



nk berudur dlu sbb buku farmako tgh memanggil-manggil..

coretan ditaip pd hari khamis di k1, blok A, tgkt 3, dalam bilik ukht zu..(' ',)

2 comments:

디야나 said...

salam...kinah~ duduk luar ke?? duk kt mana??

.::PENCINTA SAKINAH::. said...

wslm..a'ar, duk kt luar kolej, rmah sewa kt bangunan plazarah di kg baru..bangunan tu ada la bpe unit yg ukm sewa utk studen dia drpada owner bangunan tu..so, kmi duk situ pun under ukm gak..

paham dak ni??

There was an error in this gadget