Aku hanya hamba

SAYA juga seorang manusia...
Jika apa yang dipostkn bercanggah atau lari daripada kebenaran,
mohon diperbetulkan..
.

Asmaulhusna

Wednesday, December 22, 2010

...ALL iN mY HeArT...


Bismillahirrahmanirahim. Bersua kembali di teratak yg sudah lama yang tidak diupdate. Tadi masa kemas-kemas buku, terselak di mukasurat yang sungguh memukau dan menyentap nurani.


Diiriwayatkan Dari Anas bin Malik R.A ia berkata: Seorang laki-laki berpapasan dengan Nabi S.A.W dan ketika itu di sisi beliau ada beberapa orang, salah seorang di antara mereka berkata :


‘Sesungguhnya aku mencintaiNYA kerana Allah.’


Nabi bersabda kepadanya ; ‘Apakah engkau sudah memberitahu kepadanya?


Ia menjawab : ‘ Belum.’


Nabi bersabda : ‘Temuilah ia dan beritahukan padanya’


Maka ia pun bangkit menemuinya dan memberitahukan padanya. Laki-laki itu membalas :


‘Semoga Allah mencintaimu yang keranaNYA engkau mencintaiku.’


Kemudian, ia kembali. Nabi S.A.W bersabda :


‘Engkau bersama orang yang engkau cintai, dan bagimu apa yang engkau harapkan (berupa pahala)’


Sumber : Al-Hubbu wal Bugdhu Fillah ( Cinta dan Benci Kerana Allah)-Syaikh Salim bin ‘Ied al-Hilali


************


Ketahuilah wahai akhwatku, sahabat-sahabatku yang bersama-sama berjuang di jalanNya, aku cinta pada kalian, aku sayang pada kalian kerana Allah. Atas sebab ‘ukhwahfillah’ yang terlafaz dari mulut kalian, aku berasa terpanggil untuk bertanggungjawab ke atas kalian.


Andai kalian rebah, tersungkur bahkan jatuh ke limbah kebinasaan, aku juga akan rebah dan aku juga akan terjun ke lembah itu. Bukan untuk bersama-sama didalam kebinasaan tetapi untuk memaut kembali kalian daripada terus berada dalam kegelapan.


Begitu juga sebaliknya, aku juga mengharapkan kalian juga membawaku dan membimbingku untuk bersama-sama tegar beristiqamah di atas JalanNYA kerana ukhwah dan cinta yang lahir ini sesama kita FILLAH tidak akan pernah hancur melainkan maut menjengah.


Maafkan aku kadang-kadang kalian rasa aku terlalu ‘busybody’. Tapi ketahuilah semuanya kerana ukhwah kita. Sekali lagi..UKHWAH YANG PERNAH BERTAUT INI AKU TIDAK AKAN SIAKAN..


************


Thankz to My beloved akhwat yang meraikan hari yang penting dalam hidup ana and one more akhwat walaupun duenya belum tiba..antunna memang best arrr...


~UKHWAHFILLAH ILA JANNAH~


bukan pizza boikot ye...







Sebuah Pertemuan



Ketika diri mencari sinar
Secebis cahaya menerangi laluan

Ada kalanya langkahku tersasar

Tersungkur di lembah kegelapan


Bagaikan terdengar bisikan rindu

Mengalun kalimah menyapa keinsafan

Kehadiranmu menyentuh kalbu

Menyalakan obor pengharapan


Tika ku kealpaan

Kau bisikkan bicara keinsafan

Kau beri kekuatan,
tika aku
Diuji dengan dugaan

Saat ku kehilangan keyakinan

Kau nyalakan harapan

Saat ku meragukan keampunan
Tuhan
Kau katakan rahmat-Nya mengatasi segala

Menitis airmataku keharuan

Kepada sebuah pertemuan

Kehadiranmu mendamaikan
Hati yang dahulu keresahan

Cinta yang semakin kesamaran

Kau gilap cahaya kebahagiaan

Tulus keikhlasan menjadi ikatan

Dengan restu kasih-Mu, oh Tuhan


Titisan air mata menyubur cinta
Dan rindu pun berbunga

Mekar tidak pernah layu

Damainya hati
Yang dulu resah keliru

Cintaku takkan pudar diuji dugaan

Mengharum dalam harapan

Moga kan kesampaian kepada Tuhan

Lantaran diri hamba kerdil dan hina

Syukur sungguh di hati ini
Dikurniakan teman sejati

Menunjuk jalan dekati-Nya

Tika diri dalam kebuntuan

Betapa aku menghargai

Kejujuran yang kau beri

Mengajarku mengenal erti

Cinta hakiki yang abadi


Tiada yang menjadi impian

Selain rahmat kasih-Mu Tuhan
Yang terbias pada ketulusan

Sekeping hati seorang insan

Bernama teman




8 comments:

duta_i said...

heheh..happy coming birthday!!!

.:: نورحبيب ::. said...

ye la tu!! pelik je dgornye

디야나 said...

rindunya dekat ang~

wan said...

ana uhibbukifillah aidon.... selamat hari lahir ukhti

.:: نورحبيب ::. said...

to diyana, rindu ang jgak..

to wan, belum masuk waktu la..hehe

somebodyindunya@gmail.com said...

salam...


oittt...rindu ang gak!!!!!!!maalish...lama xkeep in touch kan...huhu...tp aku anTQ msg kat ang...tatau la smpai ka dak...T_____T

sanah helwah ya gamilah!!!kullu sanah wa ente bilkhair...moga Allah meredhai hari2 mu..hidup dunia akhirat...moga isteQamah dalam mujahadah...aku sayanng kamu kerana Allah..bair jauh dmata...tapi Allah satu2 kan hati kita..insha Allah...=)

.:: نورحبيب ::. said...

wslm....

liyanaaaaaaaaaa...huhu..x smpai punnn...jazakillah..x dak birthday present ke dari mansoura???

albanaT said...

haha...jauh nak pos tu...tp ble ja..mai alamt...hehe..insha allah nnti aku pos...antaQ kat emel aku alamat ang k..nur_an88@yahoo.co.uk

=)

There was an error in this gadget