Aku hanya hamba

SAYA juga seorang manusia...
Jika apa yang dipostkn bercanggah atau lari daripada kebenaran,
mohon diperbetulkan..
.

Asmaulhusna

Thursday, October 15, 2009

EXAM final dtg lg!!! (sambungan)

CERITA 2

Cerita ni psal ketas exam gak, ketas exam fisiologi ana. tpi crta ni bkn berlaku pada hari yg sama(hari exam) sebaliknya sebulan slps tu..pada hari rabu 7/10..kelas fisiologi ana start pkul 9.00 pg, tpi pkul 9.00 pg, ana msih ada di cafe lg, tgh mkan...so hari tu ana msuk klas lmbt 10 min..msuk plak kt pntu blakang dan duduk tmpt paling belakang..tgh ana siap2 nk kluarkan bku, ana dgar lecturer dh marah, sebab dia pggil 1 no mtrk, tpi x de siape yg mengaku..dia pggl kali ketiga A1277_._. hah, mcm no mtrk ak..tpi x perasan sgt sbb kurang dengar. lecturer tu tye, sape pgang attendent class, chek kjap no mtrk sape.. tibe2 ada suara menyebut satu nama penuh siap berbinti lagi.

alamak...nama aku,,,,prof tu tye, sape org tu? mau tdak mau, ana angkat tgn.. prof tu kta berbuih dia pggil ana..
dia kta knapa x mgaku? ana jwb ana x berapa dgar, tpi masalahnye ana msuk lmbt kelas..huh..pas tu prof tu kte? dh x dgor knape x duduk kt depan..knape duduk di blakang? kn sy dh cakap sy x ske ruang di hadapan kosong..

"adusss, nape aku bleh dok blakang sdgkan aku tahu dia x ske org dok kt blkg"...gerutu hatiku...


kamu tahu apa masalah kamu??? ana geleng dr tmpt yg ana duduk. ana kna sound sbb ana ikat sumua ketas jawapan ana skli (3 ketas)..spatutnye asingkan sbb soalan lain, lecturer len yg akn tnda..sepatutnyer 3 ketas jwpn dimasukkan dalam bakul yg berbeza. ana dah ikat sekali, mknanya ana cuma masukkan dalam satu bakul je. puas sorang prof dlm yg subjek tu jgak cri ketas ana(sbb x dk dlm bakul dia)..dia igtkan pihak lcturer yg cicirkan. ana kna sound dlm dwn tu jgk dn didgari satu dewan dimana jmlahnye hmpir 300 org..byk..nasib diaorg x berapa perasan ana sbb tmpat yg ana duduk di atas dan di belakang sekali..

lpas ana kna sound tu, ana x mrah sbb ana kagum dengan lcturer tu kerana masa x jmpe ketas jwpn ana, lcturer x salahkan student sebaliknya salahkan diri sndiri..spatutnye dia boleh je bg mrkh kosong kt ana, tpi dia cri jge ketas tu sbb mgkn dia ykin student dia jwb soalan tu..sedih ana..disebabkan ana dan bape org lg, sumua studen masih x dpt lg rsult midsem smapi skrg untuk paper fisiologi..

sebenarnya bile kte kna marah dan d tgur seseorang, pkir positif..bg ana bkan tguran tu dtg dr manusia ttapi teguran tu dtg dr Allah sebenarnya. Allah nk tgur kta ttapi mengikut cara yg dia kehendaki...so, jgn merungut ble de org marah kte, tgur kte, sbnrnye Allah nak kte sntiasa menjadi manusia yg slalu memperbaiki diri ke arah kebaikan...

PENGAJARAN

1) tepati waktu kelas
2) dlam kelas kena fokus
3) jgn duduk di belakang skali dlam kuliah
4) dengar arahan btol2 dlm exam nnti

No comments:

There was an error in this gadget