Aku hanya hamba

SAYA juga seorang manusia...
Jika apa yang dipostkn bercanggah atau lari daripada kebenaran,
mohon diperbetulkan..
.

Asmaulhusna

Thursday, October 15, 2009

HAHHH, exam final datang lagi!!!

Ptg ni tegerak rasenye nak kongsi something dgn antunna. x de pape pun, ana ska kongsi pengalaman ana untuk dijadikan pengajaran. sempena dengan mood exam final skrg ni ana nak kongsi 2 cerita tentang pengalaman ana dalam blog ni....

CERITA PERTAMA


pengalaman pertama ni waktu ana exam midsem paper anatomi masa awal ramadhan dlu klu ana x lupe la. ceritanye begini, hari tu cuma ana x tulis nama pada ketas soalan...malasss..alasannyelah...hehe..tapi ketas sblumnye ana tulis..cuma ari tu je, dn pristiwa ari tu membuatkan ana akan igt selama-lamanya.
kebetulan pula ari tu bla penjaga exam bilang sumua ketas soalan, x ckup satu...dan ada tujuh org coarsemate ana yang x tulis nama sperti ana dalam ketas soalan. ktaorang mmg dharamkan untuk bawak kluar ketas soalan dalam dewan exam..ntah manusia mana yg seludup bwk kluar ketas tu ntah ar..sbnrnyer subjek len ok je sbb just ketas soalan bkn ketas jawapan..tapi dsbbkn lecturer yg ajar anatomi strict dan garang giler, membuatkan perkara itu brlnjutan..slah seorang yg jdik mgsanya ANAlah orgnya. kita 7 org disuspek bwk keluar ketas soalan.

nak jadikan cerita lagi, pas exam anatomi tu ana trus naik bas utk ke fakulti(faks). exam ktaorg kt kolej kediaman jer. agak jauh gak ler dari kolej ke fakulti..pas exam tu, ana angkat beg tros nek bas utk ke sana sbb ana kna bank in duit utk kakak.

tgh tekan no pin akaun kakak ana, ana dpt call dri coursemate ana..bkannyer sorang yg call, 2@3 org gak call, sbb diaorang ckp Dr. yg garang tu cari ana sebab paper ana ade masalah( x tulis nama je). diaorg soh balik sekarang tu jgak..ana cuak giler ar..terbantut tkan no pin tu..pas dpt call tu ana troskan gak hajat ana nak masukkan duit..terketar2 jari ana tkan no pin..

dalam fikiran ana, cuma ada satu je, camne nak balik dgn cepat ke kolej. dok tengah pkir2 bende tu, smbil nak lintas jalan masuk faks (faks ktaorg x de mesin atm, so kne ler ke seberang jalan depan faks utk bank in@out) tibe2...

ada sebijik motor berenti btol2 tepi kaki ana dlm keadaan tkut..ana tersentak..huh, alhamdulilah nyawa aku msih panjang..ana ckp dlm hati. nasib baik penunggang moto tu smpt brek. klu x??? x thulah..
penunggang tu dhlah lelaki muda, malu pun ada.. dia smpat pesan, " dik, klu nak lintas jln tgk dlu kiri kanan" hah, ana malu dn msih dlm keadaan terkejut tros jln cpat2 utk amek bas..tpi malangnyer shuttle bas tu pkul 1200 tghari sdngkn masa tu bru pkul 1130pg..so nak blik cpat dgn segera pnye psal, ana pergi merayu kt driver bas tu soh jln skrg bas tu..so apa lg??? ana kne mrah le pas tu..

ana x thu dh nk wt cmne, dlm hati ana kta, mampuslah aku dgn dr Hawa..tpi x lpe jge utk doa pd Allah spye trlpas dri bala tu. tibe2 ana dpt 1 idea..amek teksi!!! ana pun tros amek teksi..pas tu nak tau apa jdi??? ana trkandas dkt jln sbb jam..hah tidakk!!! masa dlm teksi, coarsemate ana call x hnti2..apa tidaknya bkan 7 org je kne pggil, satu kelas kne. dh la klas ana ade 42 org..bygknlah..20 min kmudian ana pun smpai kt kolej tmpt ktaorang amek exam..6 org yg kne pggil dh ade dlm dwn, coarsemate ana yg len tggu diluar. diaorg terlepas ler sbb diaorg tulis nama pd ketas soalan diaorg. ana jln utk msuk ke dwn dgn mke yg penuh api kemarahan..sbb asyik kna marah n hmpir nyawa hilang..nak senyum dh x leh, klu syum dh rase hodoh..

smpai dlam dewan, nasib baik dr hawa x der..ktaorg kne tye, sape yg bwk kluar soalan disuruh mengaku sgera..ana brsumpah, mmg ana x buat, ana pasti ana dh letak dlm raga yg dsediakan tu..ana memang x suke, ble ana x buat org tuduh kta buat..ana mmg ckup pntang..pastu dgn kemarahan yg bersisa, ana ckp dengan lantang, knapa x bgi kitaorang je tgk ketas soalan tu, ktaorang msih cam lg ketas ktaorang yg buat tdi..pengawas yg ada dlm dewan tu x bg ana sentuh..ana yakin ketas soalan ana ada kt ctu..ana just nak chek je..

pastu badan ktaorg bertujuh kna periksa, blik digeledah..hah, tension gler..sblm smpt geledh bilik ana, pengawas yg nk geledah blik ana tu dpt call dr dwan, diaorg ckp ketas tu dh jmpe..dh ade bdak mengaku..alhmdulillah la kan..tbkti kta x berslah..itulah hikmat ramadhan. Allah menolong dn memperkenankan doa org yg berpuasa dan teraniaya. ana x marah kt bdk tu, tpi ana marah dkat diri sbb bersikap careless dn ignore perkara2 kecil sprti ini. itulah pengalaman ana ketika fisrt exam dekat u.

PENGAJARANNYE UTK PREPARERATION EXAM!!

1) tulis nama pada ketas soalan, jawapan dan lain2 lg
2) jgn pegi mane2 slps abes exam..haha
3) lintas jln berhati2
4) kawal kemarahan
5) jgn cube sludup ketas soalan keluar


No comments:

There was an error in this gadget