Aku hanya hamba

SAYA juga seorang manusia...
Jika apa yang dipostkn bercanggah atau lari daripada kebenaran,
mohon diperbetulkan..
.

Asmaulhusna

Sunday, August 01, 2010

...Perubahan Bermusim...


Semua org akan tertanya apa maksud yg ign sy smpaikn dlm entry kali ini..dalam tpik yg akan sy kupaskan adalah tntang sikap segelintir manusia yg berubah mengikut musim atau skop yg lebih kecil adalah perubahan sikap para studen yg adakalanya mengikut musim..mgkin pd entry kali sy akan memfokuskn hya kepada student krna salah satu sbbnya, sy seorg student..mybe pas keje, sy post perubahan bermusim golongan berkejaya plak..insyaAllah.


Time perubahan mendadak


Klu nk ikutkan pengalaman belajar dn pemerhatian dr kaca mta sy sbg seorg pelajar sehinga usia sy skrg yg bkal mencecah 20 thun, boleh dirumuskan bahawa time puncak bila nmpk student2 akan berubah menjadi baik adalah apabila:


--time nk dkat exam--

time tu, surau sekolah atau surau kolej akan dikunjungi oleh org yg jarang kita lihat...ada stgh yg jrg bgun awal pagi, akn memaksa diri utk bangun berqiamullail memohon doa agar dipermudahkan untk menjawab soalan2 exam


--time bila nk pose--

Time tu, kurg la skit studen2 sekolah, u, kolej2 yg merayap2 kt shopping complex..salah 1 sebab, penat berpuasa..krg jugala mengumpat sbb diorg tahu mengumpat tu bleh kurangkan pahala pose..(klu bkn bulan pose pun, ttp jge berdosa..~renungan utk si pengumpat diluar bulan ramadhan~)

Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu menggunjing sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Penerima tobat lagi Maha Penyayang.(49:12)



--time ditinggalkan cewek atau cowok--


Time ni rmai yg nangis sebab ditinggalkan kekasih ‘terchenta’..ada stgh yg baru kenal sejadah, Alhamdulillah, sbb Allah dh buka hati dia utk bertaubat..bg yg frust menongging dan semakin jauh dari Allah, anda perlu beringat, tiada cinta yg lebih kekal selain cinta Allah..melalui pengalaman kwn2 sy yg break dgn cowok diorg, mereka mmpunyai high tendency to find the new ‘kumbang’ dgn reason, jiwa mereka kosong, mereka perlukn partner utk kongsi masalah..ye, manusia diciptakan berpasang-pasangan,

Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir. (30:21)


Tpi sbbtku sekalian, kita still lg berstatus student skrg..lainla klu kita mmg berniat nk berkahwin wktu belajar, silakan cri teman sehidup anda dgn cara yg betul..tpi klu sje2 nk cri partner utk suka-suka, lebih baik hentikan atau ‘break’ drpd berlarutan melalakukan dosa dan maksiat..


--time bila ada problem--

Time ni lebih kurang yg di atas..rmai yg akan nangis teresak-esak dihadapan Allah..bila masalah dh settle, hilang kebergantungan mereka terhadap Allah..


Salah ke time tu kita nk bykkkan amal ibadat?


Klu nk ckp salah atau betul, itu bukan soalnya..harus diingatkan shbt sekalian, mmg Allah itu maha pengampun lagi maha penyayang,


.....Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.(2:173)



Allah mendengar luahan para hambanya,


Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.(2:186)



tapi adakah kita hanya nk dkat dgn Allah, time kita exam? time bln pose? time kita ada masalah?..bila diluar musim tu, kita lalai dr mengingat Allah, kita lupa pahala dosa, ikhtilat (pergaulan) kita entah ke mana.


Ada satu dialog yg sy x bleh lupa yg pernah diucapkan oleh seorg kawan dihdpan sy:


‘wei, aku x bleh jwb la soalan td..aku sedih..mgkin aku x bleh jwb td sebab dosa-dosa aku kot..tpi apa aku dh buat ei? Mgkin selama ni aku banyak kutuk2 org kot..aku rsa aku nk bertaubat la pas ni. Apa yg kita nk buat bila bertaubat ei?’
kata si A smbil menyoal sy


Belum pun sy jwb, sorang lagi kwn sy, si B menyarankan kepadanya agar banyakkn berdoa, berzikir dn sebagainya..sy mulanya sgt gembira jgak dia nk berubah..tpi perubahan dia hanyalah setakat mggu exam..pas tu, titik, noktah..pas tu nothing..


Sahabatku sekalian, Allah bukan kwn kita, yg boleh dipermain-mainkan..DIA lah tuhan yg maha agung, yg menciptakan kita..klu parent kita, kita x bleh nk permainkan mereka, apatah lagi ALLAH S.W.T..jgn sebab kita ada masalah, bru kita nk kembali padaNYA, bila kita senang, kita lupa padaNYA..ambillah pengajaran drpd ayat ini,

Maka apabila manusia ditimpa bencana dia menyeru Kami, kemudian apabila Kami berikan kepadanya nikmat dari Kami dia berkata: "Sesungguhnya aku diberi nikmat itu hanyalah karena kepintaranku". Sebenarnya itu adalah ujian, tetapi kebanyakan mereka itu tidak mengetahui.

Sungguh orang-orang yang sebelum mereka (juga) telah mengatakan itu pula, maka tiadalah berguna bagi mereka apa yang dahulu mereka kerjakan.

Maka mereka ditimpa bencana akibat buruk dari apa yang mereka usahakan. Dan orang-orang yang zalim di antara mereka akan ditimpa (bencana) akibat buruk dari usahanya dan mereka tidak dapat melepaskan diri. (39-51)


Shbt sekalian, jgn sekali kita tergolong seperti ayat di atas, iaitu bila ada masalah, kita akan minta pertolongan dariNYA, tp bila diberi nikmat, jauh sekali utk bersyukur, malah mengganggap segala nikmat datangnya daripada diri sendiri..

Apa yg sy kongsikan ini bkn nk mengaibkan sesiapa, tetapi sbg pengajaran yg kita x seharusnya sebegitu, yg berubah mengikut musim..


Bila masa kita perlu ingat Allah?


Tiada had yg membataskan kita utk mengingat Allah..seboleh-bolehnya, biarlah setiap saat atau kadar yg lbih kecil dr itu, setiap nafas disedut, setiap aliran darah ke tubuh, kita ingat Allah..x rugi sikit pun klu kita igt Allah..

Hai orang-orang yang beriman, ingatlah pada Allah, dengan mengingat namaNya yang sebanyak-banyaknya.(33:41)


(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram. (13:28)

Maka ingatlah kamu kepada-Ku niscaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu mengingkari (nikmat)-Ku. (2:152)


Klu kta lihat ayat di atas, betapa besarnya kelebihan bila kita igt Allah, Allah akan igt kita kembali..
cuba shbt bayangkn betapa ramai org atas muka bumi ini termasuklah shbt2 sekalian..

x rse lapang ke dada, bila dengar terjemahan ayat ni, Allah akan igt akan kta klu kita ingtNYA??


Penutup


Semua manusia lahir ke dunia berfitrahkan ketuhanan..sejahat mana dia, dia tahu at the end dia akan pulang kepada pemilikNYA..

Klu hari ini kita rsa, kita nk berubah, bersegeralah berubah..jgn dinantikan hari esok, bulan dpan, tahun depan, 10 thun akan dtg atau sterusnya kerana sesat slps ni, belum tentu ajal kita masih ada.




Apa yg sy huraikan bkanlah sekadar rekaan but, itulah realiti yg berlaku dihdpn sy, dialami oleh shbt2 sy sndiri..sy juga kadang2 terleka dn lalai mengingati Allah dgn nikmat dunia, suka untuk sy mengajak diri saya dan juga shbt diluar sana agar kita sentiasa mengekalkan perubahan yg baik sehingga nyawa kita diambil kembali..biar sedikit demi sedikit perubahan kita kearah kebaikan, asalkan kita sentiasa istiqamah..jgn terlalu mndesak diri secara mendadak dan pada akhirnya jln jahiliyyah yg dipilih kembali..



No comments:

There was an error in this gadget