Aku hanya hamba

SAYA juga seorang manusia...
Jika apa yang dipostkn bercanggah atau lari daripada kebenaran,
mohon diperbetulkan..
.

Asmaulhusna

Thursday, December 10, 2009

..kasar VS lemah lembut..

dlu masa ana jahil dlu, ana seorg yg agak hot temper..abes adik2 ana yg jdi mngsa..pntang silap skit, nahas la diorang..kesian adik2 ana. klu nak ckp ana kejam, memang pun..shbt ana si Ann pun ckp ana kejam ngan adik2 ana masa ana cerita kt dia dlu..

tpi tu dlu..
skrg ana dh berubah..insyaAllah..
ana nak jdi kakak yg rahmah..
bunyinya mcm ana ada rmai adik je kan..hihi..
ana ada 2 org adik je..atas ana ada 3 kakak n 2 org abang lg..

klu kita suka marah adik2 kita, mgkin akan effect relationship kita dengan mereka..diorang mcm cube larikan diri dri kita..ana x pndai la nk xplain detail psal benda2 ni..cube try sembang2(borak) dgn student yg amek cos pendidikan awal kanak-kanak atau sesiapa yg arif psal bab ni..mgkin diorg bleh xplain detail psal benda ni..
ana dpt input ni pun dari diaorang..

ana try la aplikasi dalam hidup ana dlu..yg jdi bhan uji kajinya mestilah x lain dan x bukan adik ana si Din ni..x silap ana, ana ada letak gambar dia dalam blog ana msa post bulan ogos dlu rsenye..
umur dia 8 tahun..
sorila din, akak jdikn din sbgai bahan xperimen akak..

dulu msa jahil dlu, klu ana ajar subjek ape2 kt dia, dia mesti nangis2 sbb apa lg, ble dia x paham ape yg ana ajar, ana akan marah dia..abes papan putih kt umah ana, patah-patah sebab ana baling, sebabnya lg, dia x paham2 apa yg ana ajar..yg binasanya habis benda sekeliling jadi mangsa..dahsyatkan ana..

msa tu dia x berapa rapat la ngan ana, ble ana tya something, dia x nak gtau pun masalah dia..
dia mcm pendam sesuatu..suka berdalih dari kebenaran..

tpi alhamdulillah bila ana ditarbiyyah, ana buang karat jahiliyyah tu..
ana mula tunjuk yg ana care dgn dia
klu dia salah ana tegur dia baik2..
x la tengking mcm dlu..

skrg ni apa2 pun adik ana akan cari ana dlu..
ana rajin sembang ngan dia. ape2 masalah dia pun, dia akan ckp..cikgu pkul dia la..ada org ngorat dia, n lain2 lg.. klu dlu..hmmm.. x de nye dia nak bkak cerita!


dlu penah ana tya dia,

1) msa ana slalu kejam ngan die..

ana : sapa yg din paling sayang?

din : mak la, sapa lg..

2) bila skrg..

ana : antara, mak, bapak, kak nana, kak ala, k nani, abg pon, abg pi, abg kerol, ngan akak, sapa yg din syg lebih?

din : k nani ngan hg la..

ana : mana bleh 2 org. plih salah satu je..akak ke k nani?

din : hmm, k inah la..( dia berbisik)

ana : sapa yg selalu defence din, bila mak nak marah atau pkul din?

din : hang la..

gembiranya hati ini, hya Allah yg tahu...


*********************************

dulu,

ana : din, akak nak blik dh sok!!!

din : hmm, balik ar..din x kisah pon..(nada yg serius)

sekarang,

ana : din, akak nak blik esok..dh x leh nak main sama2 dah..

din : ( senyap sambil menunjukkan muka yg sayu )..

tiba2 pinggangku dipeluk olehnya..

din : hmm, x best ar... bila k inah nak blik plak? (excited giler tya )

ana : x mau ar balik dah..menyampah ar ngan din..( dlm nada yg ketawa )

*******************************

Alhamdulilah, byak yg ana dpt compare bla ana bersikap keras dgn berlemah lembut samaada terhadap adik-adik atau kawan-kawan ana..
ada hikmah bila kita berlemah lembut dgn seseorg..

bila ana tulis pasal ni, ana rasa sumua dh tahu bahawa kita memang perlu berlemah lembut dengan seseorang kan, seperti contoh yg ditunjukkan oleh Rasullullah S.A.W iaitu, berlemah lembut dalam berdakwah..dengan cara itu, dakwah Rasulullah diterima oleh masyarakat pada zaman itu.

ana tulis ini sekadar memperingati kerana manusia sekarang sudah hilang budi bahasanya dan pertimbangan diri

bila kupas tjuk ni ana teringat kuliah Us. Kazim yg bertajuk
' lemah lembut dalam berdakwah'

dia ada menghuraikan ayat dari surah Taha, Allah berfirman:

' pergilah kamu berdua kepada Firaun, kerana dia benar-benar telah melampaui batas '

' maka berbicaralah kamu berdua kepada Firaun dengan kata yg lemah lembut ( qaulal layyina) mudah-mudahan dia sadar atau takut' (20:43-44)

dalam ayat ni Allah telah perintahkan Nabi Musa A.S dan Nabi Harun A.S berdepan debgan Firaun dan berbicara dengan lemah lembut, sedangkan kita sedia tahu, Firaun ini sikapnya sgt angkuh, kejam dan zalim..
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yg diperintahkan. pasti ada manfaat dalam setiap apa yg Allah perintahkan..

sedangkan berhadapan dgn Firaun, Allah perintah utusannya untuk berlemah lembut, inikan pula kita..adakah kita perlu bersikap kasar atau berlemah lembut org lain?
tepuk dada tanya hati dimana iman..

sebelum ana mengakhiri post ana pd kali ini, ana teringat kata2 Dr danial zainal abidin,

"kita bukan sahaja perlu mengaji tapi perlu mengkaji Al-quran ". banyak kebesaran Allah melalui ayat-ayat yg diturunkannya..

wallahualam..

' ya Allah, jgn engkau biarkan aku berlebih-lebihan dalam urusanku '

No comments:

There was an error in this gadget